معرفی انواع صفحه کابینت چوبی
امروزه کابینت بخشی جدا نشدنی از یک آشپزخانه است. یکی از قسمتهای مهم کابینت آشپزخانه، صفحه کابینت است. مهم نیست کابینت چوبی داشته باشید یا ام دی اف، برای هر یک از این کابینتها صفحه میزی نیاز دارید که امکان قرار دادن لوازم یا استفاده بهعنوان میز کار را داشته باشید. برای انتخاب صفحه کابینت مناسب آشپزخانه خانهتان، گزینههای مختلفی پیش رو دارید و میتوانید با توجه به سبک طراحی دکوراسیون یا طرح و جنس کابینت، صفحه مناسب آن را انتخاب کنید.
همانطور که جنس صفحههای کابینت متفاوت است، ویژگیها و قابلیتهای هرکدام از آنها هم متفاوت هست. بهعنوان مثال برخی صفحه کابینتها بسیار مقاوم هستند و برخی دیگر زود خراش میگیرند یا توان زیادی برای تحمل فشار بار زیاد را ندارند. همچنین برخی صفحه کابینتها گرانتر و برخی دیگر ارزانتر هستند.
صفحه کابینت MDF
صفحه کابینت ام دی اف یکی از پر کاربردترین و پر مصرفترین انواع صفحه کابینت مورد استفاده در صنعت چوب است. همانطور که از نام این صفحه پیداست، ساختار کلی آن ام دی اف (MDF) و یک رویه (روکش) لمینیت برای محافظت و زیبایی بر روی آن چسبانده شده است.
صفحه کابینت در ضخامتهای مختلفی مانند ۳.۲ سانتی متر، ۵ سانتی متر و ۷ سانتی متر تولید میشوند. طول صفحه کابینت ام دی اف ۴۱۰ سانتی متر است و در عرضهای ۵۵ و ۶۰ و ۶۵ و ۷۵ و ۹۰ سانتی متر و البته عرضهای سفارشی تولید میشوند.
تقریباً همه نجارهای ایرانی با این صفحهها کار کردهاند و در بیشتر چوب فروشیها یا ورق فروشیها به این صفحهها دسترسی دارد. صفحه ۶۰ هم یکی از پرکاربردترین صفحههای مورد استفاده در میان اساتید نجاری ایرانی است.
صفحه کابینت فینگرجوینت
ورق فینگر جوینت ورق یک لایه چوبی است که با اتصال تکه چوبهای طبیعی ساخته میشود. در این روش تختههای چوبی بزرگ به تکه چوبهای کوچک تبدیل میشوند و از اتصال این تکه چوبها در کنار هم، صفحه فینگر جوینت تشکیل میشود. دلیل نامگذاری ورق فینگر جوینت، استفاده از اتصال انگشتی یا فینگر جوینت در قطعات آن است. ورق فینگر جوینت برخلاف ورق تخته فشرده (نئوپان) و MDF، دارای ساختار تمام چوب است و طبیعی بودن چوب در آن کاملاً مشهود است.
در این سالها شرکتهای تولیدکننده ورقهای فینگر جوینت، در کنار تولید پنل فینگر جوینت، اقدام به تولید صفحه کابینت فینگر جوینت هم کردهاند. این صفحهها بسیار زیبا هستند و از چوب طبیعی برای ساخت آنها استفاده میشود. از مزایای صفحه کابینت فینگر جوینت میتوان به مقاوم بودن در برابر رطوبت، رنگ پذیر بودن، طبیعی بودن و استفاده از چوبهای پرتی اشاره کرد.
خوشبختانه صفحه کابینت فینگر جوینت در ایران تولید میشود و امکان تهیه آن را دارید. در ایران صفحات Finger joint از چوب راش، ساپلی، بلوط، گردو، ایروکو، کاج، اکاسیا و… به فروش میرسد. برخی از این صفحات وارداتی و برخی دیگر در ایران تولید می شود.
صفحه کابینت سالید
در صفحه کابینت تمام چوب، نجار با استفاده از پرس پروفیلهای چوبی به یک صفحه یکدست و صاف دست پیدا میکند که از نظر ظاهری کمی شبیه به صفحه کابینت فینگر جوینت است؛ اما ابعاد پروفیلهای آن کمی بزرگتر است. این صفحه هم زیبایی مخصوص به خود را دارد؛ اما اگر چوب مورد استفاده خشک نباشد، مشکلات زیادی پیش خواهد آمد.
صفحه کابینت اسلب
صفحه کابینت ساخته شده از اسلب هم یکی دیگر از انواع صفحه کابینت مورد استفاده توسط کابینت کارها است. همین ورقهای چوبی به دست آمده از برش طولی چوب، شرایط را برای استفاده بهعنوان صفحه کابینت چوبی فراهم میکند.
اگر به اسلب و ایدههای اجرا شده با اسلب علاقه دارید، میتوانید اسلب موردنظرتان را تهیه و بر اساس ابعاد موردنظرتان برش کنید. برای عرضهای ۶۰ تا ۷۰ سانتی متر اسلب های بسیار زیادی در بازار موجود است.
صفحه کابینت چوب و رزین
امروزه با ورود رزین اپوکسی به بازار ایران و ایدههای بیشماری که میتوان با این ماده ساخت، صنعت چوب هم از این ماجرا دور نمانده و پای رزین به صنعت چوب هم باز شده است. شما میتوانید با ترکیب چوب و رزین ایدههای بسیار زیادی خلق کنید. بهعنوان مثال با ترکیب اسلب چوبی و رزین میتوان به صفحه کابینت رزینی زیبا و شیک دست یافت.
صفحه کابینت چوبی (Wooden Tops)
به صفحات رویه کابینت، کانتر آشپزخانه یا حتی صفحات رویه میزهای ناهارخوری و میز بار اصطلاحاً تاپس گفته میشود. تاپس میتواند از جنس چوب اختیار شود.
- تاپس چوبی باعث زیبایی و گرمی دکوراسیون آشپزخانه میشود. همچنین انرژی مثبت چوب باعث نشاط حاضرین شده به نحوی که مهمان و میزبان با نشستن در پشت میز آشپزخانه احساس آرامش پیدا میکنند.
- صفحات تمام چوبی از اتصال بلوکها و قطعات کوچک چوب به یکدیگر تحت شرایط خاص حاصل آمدهاند. چوب راش برای تولید این صفحات بسیار مناسب هستند، زیرا از استحکام کافی و نقش زیبا برخوردارند.
- لازمه استفاده از اینگونه صفحات چوبی در محیط مرطوب آشپزخانه آن است که تحت شرایط ویژهای عمل آوری شوند تا مقاومت کافی نسبت به جذب و دفع رطوبت پیدا نمایند؛ زیرا چوب بهطور طبیعی با قرار گرفتن در محل مرطوب دچار کپک زدگی، دفرمگی و پوسیدگی میشود.
- یکی از مؤثرترین فرآیندها برای مقاوم سازی چوب به رطوبت، انجام عملیات حرارتی ویژه روی چوب است. تمامی تاپس های چوبی مورد عملیات حرارتی خاص قرار گرفتهاند. با انجام این عملیات آوندهای چوب بسته شده و قدرت جذب و دفع رطوبت از چوب گرفته میشود. بدین ترتیب تاپس های چوبی با اطمینان برای سالها در محیط مرطوب آشپزخانه قابل استفاده خواهند بود و دیگر نگرانی بابت ریختن نوشیدنی یا مایعات بر روی میز وجود ندارد.
- این تاپس ها در محل سینک ظرفشویی و گاز آشپزخانه قابل استفاده میباشند و ریختن مداوم آب بر روی آنها یا قرار گرفتن در نزدیکی حرارت گاز باعث تخریب آن نمیشود.
- سطوح چوب باید صاف و صیقلی و بدون خلل و فرج بوده تا برای استفاده در محیط صرف غذا کاملاً بهداشتی باشد.
- میزهای ناهارخوری که با این تاپس ها ساخته شده باشد بسیار زیبا و شکیل و دارای طرحهای منحصر به فرد هستند. ضربه پذیری عالی چوب باعث ایجاد کمترین سروصدا هنگام برخورد ظروف با سطح میز میشود. محیط آشپزخانه با زیبایی و گرمی چوب دلپذیر خواهد بود.
معایب ام دی اف
ام دی اف (MDF) یکی از انواع ورقهای چوبی است که در سالهای اخیر موردتوجه بسیاری از نجارها قرار گرفته و سهم زیادی از بازار صنعت چوب ایران را به خود اختصاص داده است. شرکتهای بسیار زیادی از ورق ام دی اف برای ساخت لوازم چوبی، سرویسهای چوبی، کابینت و … استفاده میکنند.
MDF از ترکیب خردههای چوب (پودر چوب) و چسب تولید میشود. MDF یا Medium Density Fiberboard یک ورق مهندسی شده است که به زبان ساده تحت گرما و پرس از ترکیب چیپس چوب و چسب اوره فرمالدئید ساخته میشود. ورق ام دی اف در بازار بهصورت دو رو خام، یک رو خام (یک رو لمینیت) و دو رو لمینیت (روکش لمینیت) به فروش میرسند.
وقتی MDF را برش میدهید، ذرات گرد و غبار به همراه چسب اوره فرمالدئید در هوا پخش میشود. همین خصوصیت ورق ام دی اف به خطرات استفاده از این ورق افزوده است. به عبارتی یک نجار باید در کنار استنشاق گرد و خاک ناشی از برش، مادهای خطرناک و سمی و سرطانزا به نام فرمالدئید را هم وارد بدن خود میکند.
سؤال اینجاست که آیا ام دی اف برای ساخت سازههای چوبی مناسب هست یا نه؟
پاسخ کوتاه این جواب خیر هست. بسیاری از ما در مورد معایب استفاده از ام دی اف آگاهی داریم و همه اهالی فن صنعت چوب میدانیم که ورقهایی ازاین دست چقدر به ما و محیط زیست ما آسیب میرسانند؛ اما باز هم بی محابا از این ورقهای سمی استفاده میکنیم!
مهمترین نگرانی استفاده از ورق ام دی اف قرار گرفتن در معرض گاز ناشی از وجود فرمالدئید در چسب است. UF چسبی هست که از ترکیب اوره و فرمالدئید ساخته میشود. در پروسه ساخت ورق هرچه فرمالدئید بیشتری اضافه شود، ورق سختتر میشود همچنین هرچه فرمالدئید بیشتر باشد، گاز بیشتری از ورق ساطع میشود. یک ورق MDF ممکن است ماهها و سالهای زیادی این گاز را از خود خارج و محیط اطراف خود را آلوده کند.
سخن پایانی مضرات استفاده از ورق ام دی اف
بخواهیم یا نخواهیم ام دی اف به بازار ایران ورود پیدا کرده است. بسیاری از نجارهای قدیمی دیگر از دردسرهای ساخت سازههای تمام چوب خسته شدهاند و به استفاده از ورقهای آماده و بدون دردسر MDF روی آوردهاند. خریداران هم طیف گستردهای از طرح و نقش و رنگ را پیش روی خودشان میبینند و خوشحال از اینکه قدرت انتخاب بیشتری دارند.
هرچه از مضرات MDF بگوییم، هم نجارها، هم تولید کنندهها و سفارش دهندهها سرشان را به نشانه تائید تکان میدهند؛ اما کمتر کسی حاضر است تغییر رویه دهد و دیگر از لوازم MDF استفاده نکند.
در واقع نمیتوان انتظار داشت که استفاده از ام دی اف ریشه کن شود!