ام دی اف (MDF) یکی از انواع ورق‌های چوبی است که در سال‌های اخیر موردتوجه بسیاری از نجارها قرار گرفته و سهم زیادی از بازار صنعت چوب ایران را به خود اختصاص داده است. شرکت‌های بسیار زیادی از ورق ام دی اف برای ساخت لوازم چوبی، سرویس‌های چوبی، کابینت و … استفاده می‌کنند.

MDF از ترکیب خرده‌های چوب (پودر چوب) و چسب تولید می‌شود. MDF یا Medium Density Fiberboard یک ورق مهندسی شده است که به زبان ساده تحت گرما و پرس از ترکیب چیپس چوب و چسب اوره فرمالدئید ساخته می‌شود. ورق ام دی اف در بازار به‌صورت دو رو خام، یک رو خام (یک رو لمینیت) و دو رو لمینیت (روکش لمینیت) به فروش می‌رسند.

وقتی MDF را برش می‌دهید، ذرات گرد و غبار به همراه چسب اوره فرمالدئید در هوا پخش می‌شود. همین خصوصیت ورق ام دی اف به خطرات استفاده از این ورق افزوده است. به عبارتی یک نجار باید در کنار استنشاق گرد و خاک ناشی از برش، ماده‌ای خطرناک و سمی و سرطان‌زا به نام فرمالدئید را هم وارد بدن خود می‌کند.

سؤال اینجاست که آیا ام دی اف برای ساخت سازه‌های چوبی مناسب هست یا نه؟

پاسخ کوتاه این جواب خیر هست. بسیاری از ما در مورد معایب استفاده از ام دی اف آگاهی داریم و همه اهالی فن صنعت چوب می‌دانیم که ورق‌هایی ازاین‌ دست چقدر به ما و محیط‌ زیست ما آسیب می‌رسانند؛ اما باز هم بی محابا از این ورق‌های سمی استفاده می‌کنیم!

مهم‌ترین نگرانی استفاده از ورق ام دی اف قرار گرفتن در معرض گاز ناشی از وجود فرمالدئید در چسب است. UF چسبی هست که از ترکیب اوره و فرمالدئید ساخته می‌شود. در پروسه ساخت ورق هرچه فرمالدئید بیشتری اضافه شود، ورق سخت‌تر می‌شود همچنین هرچه فرمالدئید بیشتر باشد، گاز بیشتری از ورق ساطع می‌شود. یک ورق MDF ممکن است ماه‌ها و سال‌های زیادی این گاز را از خود خارج و محیط اطراف خود را آلوده کند.

سخن پایانی مضرات استفاده از ورق ام دی اف

بخواهیم یا نخواهیم ام دی اف به بازار ایران ورود پیدا کرده است. بسیاری از نجارهای قدیمی دیگر از دردسرهای ساخت سازه‌های تمام چوب خسته شده‌اند و به استفاده از ورق‌های آماده و بدون دردسر MDF روی آورده‌اند. خریداران هم طیف گسترده‌ای از طرح و نقش و رنگ را پیش روی خودشان می‌بینند و خوشحال از اینکه قدرت انتخاب بیشتری دارند.

هرچه از مضرات MDF بگوییم، هم نجارها، هم تولید کننده‌ها و سفارش دهنده‌ها سرشان را به نشانه تائید تکان می‌دهند؛ اما کمتر کسی حاضر است تغییر رویه دهد و دیگر از لوازم MDF استفاده نکند.

در واقع نمی‌توان انتظار داشت که استفاده از ام دی اف ریشه کن شود!